Живот с колостома, илеостома или уростома

Знанието води до разбиране. Да знаем, че ракът често може да бъде излекуван и е възможно да се живее с него, по един приемлив начин, води до разбиране, което помага на хората, по-малко да се плашат от рака, отколкото са се плашили преди да имат знание за заболяването.

С колостома, илеостома или уростома вие може да водите почти нормален живот.

 • Малко по малко, стомираните пациенти ще осъзнаят, че могат да живеят по същия начин, както и преди операцията. Много е важна емоционалната и духовна подкрепа от близките хора, особено в първия момент.
 • Обикновено проблемите, които възникват, са от психологически характер. За някои е необходимо малко време да свикнат с това, че имат стома. Мисълта за изпражненията е неприятна, но те са естествена част от живота.
 • След известно време, когато сте свикнали с рутинните действия за изпразване и смяна на консуматива, вие няма много да се замисляте за това в ежедневието си.
 • Другите хора няма да знаят, че носите торбичка, освен ако вие не им кажете. Не е необходимо да разказвате на всеки за вашата стома. Очевидно обаче, трябва да поговорите за това с хората, с които живеете заедно. С децата също можете да говорите за вашата стома открито.
 • Много пациенти със стома смятат, че е полезно да обсъдят претърпяната операция и с хора, с които нямат близки отношения. Ще ви бъде по-лесно, ако можете да говорите за вашата стома без смущение. Ако хората чувстват, че вие приемате ситуацията, те обикновено също я приемат.
 • Вие можете да носите същите дрехи, които сте носили и преди операцията.
 • Със стома вие можете да се миете и да вземате душ, както сте правили това и преди операцията. Сапунът и водата няма да влезат във вашата стома или да я наранят.
 • Сами изберете дали да вземате душ с или без торбичка.

Повечето хора могат да консумират същите храни и напитки, както и преди операцията. Някои храни и напитки могат да образуват повече газове или по-течни фекалии. Постепенно ще установите какво е добро за вас и какво да избягвате.

Някои хора установяват, че се образуват повече газове, когато консумират яйца, зеле, лук или шоколад, или пък когато пият бира или газирана напитка.

Ето някои важни правила, които е добре да спазвате:

Храната ви трябва

 • да бъде разнообразна
 • спазвайте часовете за хранене
 • дъвчете храната внимателно

Не е необходимо да променяте режима си на хранене. Помнете, че трябва да пиете повече течности, за да бъде урината ви безцветна.

Повечето оперирани пациенти със стома могат да продължат тренировките и да спортуват активно в дисциплините, които са практикували и преди операцията. Стомата сама по себе си не пречи на физическата ви активност.

Разбира се, всичко все пак зависи от това дали се чувствате във форма. Можете също и да плувате  както в морето, така и в басейни.

Постарайте се да се върнете към всичко това, което сте вършили преди операцията като плуване, гимнастика, походи и т.н. Спортът е полезен за Вашето здраве.

 • Важно е вие и партньорът ви да споделяте всички чувства по отношение на стомата и вашия сексуален живот, които могат да бъдат трудно поносими. След като постигнете това, вероятно ще откриете, че можете да се радвате на също толкова нормален сексуален живот, както и преди операцията.
 • Хората са склонни да смятат, че стомата ще бъде пречка за нормален сексуален живот. Вие обаче трябва да внимавате да не си създавате фалшив проблем. Може би тъкмо вие сте този, който се чувства смутен или подтиснат, докато партньорът ви е приел факта за наличието на стома и с нетърпение очаква и вие да забравите за това.
 • Преди полов акт изпразвайте торбичката. Може да поставите торбичка с по-малки размери или да използвате коло капаче (mini cap)
 • Ако имате някакви проблеми, обърнете се към вашия личен лекар за консултация и съвет.
 • Стомата не трябва да ви пречи да пътувате. В повечето страни вие можете да си купите допълнително торбички и принадлежности.
 • За да се чувствате сигурни, вземете със себе си толкова консумативи, колкото са ви необходими по време на пътуването.
 • Ако пътувате в топли райони, не забравяйте, че ще използвате повече торбички от обикновено.
 • След извеждане на стома хората са склонни да мислят, че вече не могат да водят нормален живот. Възможно е да ви е трудно да приемете факта, че трябва да носите торбичка. Малко по малко вие ще осъзнаете, че всъщност можете да живеете почти по същия начин, както преди. Повечето оперирани пациенти със стома биха потвърдили това. Другите хора няма да забележат, че вие носите торбичка, но ви препоръчваме да не носите плътно прилепнали дрехи.
 • Торбичките са направени от безшумна материя, която не пропуска миризма и така запазва вашата дискретност.
 • Не се страхувайте, че през стомата ще проникне вода. Промивайте добре кожата около стомата с вода и сапун. След употребата на сапун, измийте добре кожата с вода и я подсушете. Тогава можете да залепите плочката, към която е прикрепена торбичката.
 • Някои пациенти, претърпели тежка коремна операция, е по-добре да се възстановят напълно, преди да се върнат на работа, което ще отнеме няколко месеца.
 • Не позволявайте стомата да управлява Вашия живот. Научете се да използвате времето си така, че да не нарушавате режима на останалите членове от семейството.
 • Завръщането Ви на работа след операция зависи от вашето общо състояние и сили. Консултирайте се с вашия лекар за състоянието си.
 • Не трябва да се тревожиш, тъй като тревогата е най-непродуктивната от всички човешки дейности.
 • Не трябва  да се страхуваш, тъй като повечето от нещата, от които се страхуваме, никога не ни се случват.
 • Не трябва да пресичаш мостовете, преди да си стигнал до тях, тъй като никой досега не е успявал да го направи.
 • Трябва да посрещнеш проблема тогава, когато се появи. Така или иначе ти не можеш да се справиш едновременно с повече проблеми.
 • Не трябва да носиш проблемите си в леглото с тебе, защото те са много лоши компаньони там.
 • Не трябва да се опитваш да съживяваш миналото за добро или за лошо – то е приключило. Концентрирай се върху това, което се случва в живота ти днес.
 • Трябва да броиш своите блага, без да пропускаш малките, защото много малки блага се резултират в едно голямо благо.
 • Трябва да си добър слушател, защото само когато слушаш, можеш да чуеш идеи, различни от твоите собствени. Много е трудно да научиш нещо ново, докато говориш.
 • Не трябва да затъваш в някаква безизходица, тъй като 90 процента от нея е изградена от самосъжаление, и тя само ще пречи на положителните действия.
 • Поставяйте си цели, но да има равновесие между различните нужди (тяло, мисли, чувства).
 • Целите трябва да са конкретни, специфични и измерими.
 • Да са реалистични.
 • Да са такива, че да можете да ги постигнете сам.
 • Краткосрочни, дългосрочни и междинни цели.

Релаксация – мисли и чувства

Откриване на спокойствието и силата

Заплашителните събития означават напрежение. Ако вие изпитвате болка или постоянно сте загрижен или напрегнат, мускулното напрежение се повишава и вие се чувствате много уморен. Има много  различни начини да се справите с едно заплашващо събитие и да постигнете релаксация (отпускане). Най-важното нещо за всеки човек е да открие метода, който е най-подходящ за него.

Някои хора мислят, че няма нищо по-лесно от това да говорят или питат за своите преживявания. Други искат да изразходят своите чувства чрез работа или физически упражнения като танцуване, гимнастика, релаксация или чрез умствени упражнения като медитация и визуализация. Трети се чувстват по-добре, когато създават нещо със собствените си ръце – рискуват, тъкат, майсторят нещо като дърворезба или шиене или моделират глина.

Говоренето и релаксирането, например, са два различни метода, които може да намерите за много приятни. Ако вашия живот е изпълнен с напрежение може да бъде много приятно да спрете понякога и да намерите спокойствие и сила като си поговорите с някого или като релаксирате.

С осъзнаването на вашето тяло вие можете да задълбочите своя опит в релаксацията. Има различни техники, които помагат да се подпомогне това осъзнаване.

С използването на звук и/или картини човек може да постигне отпускане и голям покой в будно състояние без да е необходимо да спи.

Да седите във вечерната тишина, да се отпускате със затворени очи, да извиквате образа на нещо положително и приятно и да мислите за него, е техника, която е била прилагана още в древността.

Да извикате образ, като го направите видим в съзнанието си, понякога се означава като визуализация. Слушането на музика е друг добре известен метод, който човек може да използва за да намери вътрешен покой.

Има много различни начини “да се срещнете със себе си” по време на едно спокойно отпускане (релаксация). През последните няколко десетилетия все повече хора започват да използват източни техники като медитация и йога. Молитвата има, в известен смисъл, същата цел.

Мисловни картини – визуализиране

Както се разхождаме ние виждаме вътрешни картини. Можем да сравним този процес с будно сънуване. Ние си представяме, че сме в различни ситуации и оживяваме събития. В нашите мисли можем дори да ги променим към нещо по-добро.

Понякога ние си представяме красиви и спокойни преживявания. Хората с живо въображение не само се виждат в пътуващ кораб, но те усещат и топлината на слънцето, слушат плискането на вълните и долавят аромата на водорасли.

Тази способност за вътрешно зрение и чувстване може да бъде практикувана до определена степен. След това човек използва визуализацията съзнателно. Релаксацията и визуализацията могат да бъдат използвани с цел да откъсваме нашия ум от нещата. Ако вие се чувствате обезпокоен или напрегнат преди изпит или лечение можете да се откъснете от обезпокоителните мисли като намерите покой в релаксацията и визуализацията. Ако изпитвате болка или лежите будни, неспособни да заспите нощем визуализацията също може да ви бъде от полза.

Много пациенти намират, че са по-малко обезпокоявани от такива странични действия като гадаене, например по време на химиотерапия

и, че времето не се влачи мъчително, когато приложат релаксацията и визуализацията за да откъснат ума си от тези неща.

Взаимоотношения с околните

Ние имаме нужда някой да бъде до нас по време на криза. Връзките с другите хора са важни. Самотата понякога ни прави слаби и уязвими.

Не винаги имаме нужда от много думи, но близостта на приятел и човек, който да ни изслуша са важни. Много връзки се задълбочават при кризисни ситуации.

Не всеки обаче може да използва близостта си с друг човек. Не всеки общува открито със своите роднини, което обяснява защо кризата може понякога да доведе до конфликт.

За пациентите има много възможности да поговорят с някого от болничния персонал. На роднините в този смисъл е много по-трудно.

Приятелите са другата страна по време на криза. В момент на криза много хора разкриват едно ново лице на своите приятели. Някои хора установяват, че се появяват нови приятели, а други, че някои от старите им приятели изчезват. Много често това става, защото техните приятели не знаят какво да кажат или да направят и често се страхуват да говорят за рака. Някои стоят настрана, защото погрешно смятат, че ракът е заразен.

Когато приятелите не се обаждат често на болния той понякога се чувства изоставен, въпреки, че това обикновено е резултат от факта, че болния има напълно нова и различна нужда от контакти, в сравнение с времето преди да заболее. Пациентите, които имат енергията да се срещат със своите приятели трябва да обяснят това и да вземат инициативата сами да осъществят връзката.

В отношенията в една двойка сексът и съжителството могат да бъдат засегнати, ако двамата не могат да говорят помежду си по трудните въпроси.

Сексът и съвместния живот

Сексуалността не е еднозначна с половата активност (половото сношение). Нежността и близостта са важни елементи на половия живот.

Нашата нужда от сексуалност се влияе от нашето здраве. За да изразим нашите чувства е необходима, както физическа, така и умствена енергия. Умората, болката, гаденето и другите симптоми, както и загрижеността за семейството, работата и бъдещето са примери за неща, които изискват от нас енергия. Когато сме болни, ние често се чувстваме отхвърлени и съвсем не привлекателни като полов партньор.

В резултат на това ние можем да се изолираме ида отхвърлим нашата нужда от нежност, близост и приятелство.

Може би много хора смятат, че въпросите, засягащи съвместния живот имат малка важност в борбата с едно сериозно заболяване, но понякога, въпреки болестта, може да се почувства една по-силна нужда от обикновено. Ние искаме да бъдем приети, както физически, така и умствено. В една кризисна ситуация, когато нашето съществувание е застрашено и ние размишляваме за смисъла на живота, потребността от обич и сигурност са огромни.

Често неправилно се приема, че например, възрастните хора нямат нужда от полово общуване. Но съвместния живот, с всичко, което обхваща, със сигурност може да придаде неочакван привкус на живота дори и човек да е на 80 години и да е болен от рак.

Проблемите, свързани със съжителството се появяват по-рядко в резултат на заболяване. По-често проблемът съществува от по-рано, но изпъква по-ясно по време на болестта. Качеството на половите отношения след поставянето на диагнозата “рак” повече зависи от предишното качество на връзката, отколкото от други фактори. Да можем да общуваме, като се престрашим да говорим открито и искрено с нашия партньор става дори по-важно от факта, че сме болни, защото по този начин се избягват недоразуменията и страховете. Това е нещо, което има значение не само за половите отношения, но и въобще за изграждането на добри взаимоотношения.

Променената външност и изглед на тялото в резултат на колостомия,  плешивост поради химиотерапия, силна загуба на тегло и пр., могат да извикат чувство на свитост и срам поради това, че сте “осакатен”.

В една връзка много недоразумения могат да бъдат избягнати чрез искреност и съпричастно отношение, например, страх на пациента, че неговия партньор ще приеме тялото му за непривлекателно, което може да събуди усещане, че е отхвърлен или чувство на самопрезрение.

Така, че нашият партньор може да използва възможността, докато сме в болницата, да види раната или стомата.

Страхът на партньора, че може да нарани пациента с близостта си или страха, че може да го травматизира физически по време на полово сношение също може да бъде избягнат в открит разговор. За човек, който няма партньор страхът, че може да бъде отхвърлен може да бъде доста силен. Откритостта, дори да изглежда трудна, често е най- доброто нещо в тези случаи.

Медицинското лечение на рака обикновено не повлиява директно способността или желанието за полово общуване. Поради това много хора могат да открият, че стреса, който носят болестта и лечението ги прави по-уморени от обикновено. Различните видове лечение имат различно действие и различните пациенти реагират различно, както и имат различни видове нужди.

Химио- и лъчелечението могат, далеч не винаги, обаче, да окажат въздействие върху функцията на половите органи, т. е. плодовитостта и способността/желанието за полово общуване (потентност), както при мъжете, така и при жените. Страничните действия, които могат да се появят зависят от вида на приложеното лечение, възрастта на пациента и общото състояние на здравето.

Ако мислите за ефекта на лечението върху вашия полов живот непременно се консултирайте с вашия лекар или сестра преди да започне лечението.

Необходимо е да бъдете добре подготвени и запознати с проблемите, които могат да възникнат и най-простия начин да се справите с тях е тази подготовка.

Нашата нужда от полова активност намалява, когато нямаме физическа и умствена сила и енергия, но нашата потребност от нежност, близост и топлина винаги съществуват. Една ласка, ръка, която да подържим, някой в когото да се гушнем изискват близост и нежност и означават топлина и сигурност за пациента и неговия партньор.

Автор: Мария Костова, психолог, КОЦ – Враца

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.