Св. Синод откри третото издание на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“

В навечерието на Деня на детето Св. Синод на БПЦ-БП откри третото издание на своята благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в хотел InterContinental Sofia Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на синодалния Културно-просветен отдел, приветства официалните гости, родители, деца-лауреати на Пасхалния синодален конкурс, които се включиха в благотворителната инициатива.

В словото си митрополит Гавриил сподели как се е зародила самата инициатива и че Църквата винаги ще насърчава добротворчеството и милосърдието. Кампанията, по думите на митрополит Гавриил, е и послание към всички болни дечица у нас, че те не са сами и има кой да им помогне и да се помоли за тяхното оздравяване. По повод на казаното митрополит Гавриил припомни, че в Ловчанска епархия е и чудотворната икона на Майката Божия – „Боянска“ от Украйна, известна със своята чудотворна сила. На събитието беше проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към ИСУЛ и Ивайла Георгиева, клиничен психолог, председател на Българска асоциация по психоонкология. Клиниката по детска клинична хематология и онкология към ИСУЛ е реципиент на даренията от кампанията.

По време на откриването бе прочетен и поздравителен адрес от г-н Тодор Чобанов, зам. кмет на СО. В него той казва, че „много вяра и надежда са необходими за изцелението на поразените от коварната болест деца, но знаем и, че лечението е скъпо и подкрепата понякога е наложителна за навременната медицинска намеса. С огромно уважение изказвам благодарност на всички, което ще участват в дарителската кампания и ще докажат, че благородството и състраданието, заложени в човешката природа могат да бъдат мощно средство за преодоляване на препятствия и болка“.

Към децата-лауреати на синодалния конкурс в благотворителната кампания на Св. Синод с творчеството си се включи и Школата по църковна дърворезба „Лоте Раденкова“, която развива своята дейност в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където ежегодно се връчват наградите и се обявява тържествения финал на синодалния конкурс „Възкресение Христово“.

Cъс събраните досега средства от инициативата бяха закупени изключително необходими апарати за венозни вливания, за постоянен мониторинг (проследяване) на пациентите и консумативи.

След тържественото откриване събитието продължи с кратък концерт, в който певецът Васил Петров изпълни две свои песни – „Христос възкръсна“ и „Да бъде светлина“, Весела Веселинова, която изпълни „Японска приказка“, „Песен за овчарчето“ и „Като блус“ и Валерия Стоянова, която изпълни песента „Моя страна, моя България“.

След официалната част бяха откупени редица детски творби, експонирани на благотворителната изложба във фоайето на InterContinental Sofia.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.