Св. Синод откри третото издание на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“

В навечерието на Деня на детето Св. Синод на БПЦ-БП откри третото издание на своята благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в хотел InterContinental Sofia Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на синодалния Културно-просветен отдел, приветства официалните гости, родители, деца-лауреати на Пасхалния синодален конкурс, които се включиха в благотворителната инициатива.

В словото си митрополит Гавриил сподели как се е зародила самата инициатива и че Църквата винаги ще насърчава добротворчеството и милосърдието. Кампанията, по думите на митрополит Гавриил, е и послание към всички болни дечица у нас, че те не са сами и има кой да им помогне и да се помоли за тяхното оздравяване. По повод на казаното митрополит Гавриил припомни, че в Ловчанска епархия е и чудотворната икона на Майката Божия – „Боянска“ от Украйна, известна със своята чудотворна сила. На събитието беше проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към ИСУЛ и Ивайла Георгиева, клиничен психолог, председател на Българска асоциация по психоонкология. Клиниката по детска клинична хематология и онкология към ИСУЛ е реципиент на даренията от кампанията.

По време на откриването бе прочетен и поздравителен адрес от г-н Тодор Чобанов, зам. кмет на СО. В него той казва, че „много вяра и надежда са необходими за изцелението на поразените от коварната болест деца, но знаем и, че лечението е скъпо и подкрепата понякога е наложителна за навременната медицинска намеса. С огромно уважение изказвам благодарност на всички, което ще участват в дарителската кампания и ще докажат, че благородството и състраданието, заложени в човешката природа могат да бъдат мощно средство за преодоляване на препятствия и болка“.

Към децата-лауреати на синодалния конкурс в благотворителната кампания на Св. Синод с творчеството си се включи и Школата по църковна дърворезба „Лоте Раденкова“, която развива своята дейност в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където ежегодно се връчват наградите и се обявява тържествения финал на синодалния конкурс „Възкресение Христово“.

Cъс събраните досега средства от инициативата бяха закупени изключително необходими апарати за венозни вливания, за постоянен мониторинг (проследяване) на пациентите и консумативи.

След тържественото откриване събитието продължи с кратък концерт, в който певецът Васил Петров изпълни две свои песни – „Христос възкръсна“ и „Да бъде светлина“, Весела Веселинова, която изпълни „Японска приказка“, „Песен за овчарчето“ и „Като блус“ и Валерия Стоянова, която изпълни песента „Моя страна, моя България“.

След официалната част бяха откупени редица детски творби, експонирани на благотворителната изложба във фоайето на InterContinental Sofia.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.