Председателят на БАПО участва в откриването на изложба на детски рисунки в Народното събрание в помощ на малчугани с онкохематологични заболявания

За втора поредна година в българския парламент се проведе инициатива в подкрепа на децата-пациенти с онкохематологични заболявания, подкрепено от народни представители по инициатива на Културно-просветния отдел при Св. Синод на Българската православна църква и на негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

Председателят на Българска асоциация по психоонкология Ивайла Гергиева имаше честата и възможността да бъде част от събитието и да поднесе приветствено слово.

Ивайла Георгиева с председателя на 44-то Народно събрание – г-жа Цвета Караянчева,

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца“. Експозицията показва най-добрите произведения на ученици от Синодалния национален конкурс „Възкресение Христово“. Инициативата, която се организира за втора поредна година, е част от кампанията на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия за събиране на средства за онкоболните деца и техните семейства, лекуващи се в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София.

Нека подкрепим усилията на всички деца, които чрез изобразителното изкуство дават своята лепта в подкрепа на болните и страдащите, призова Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че традицията в навечерието на Коледа да се организират подобни изложби от добротворен характер не е чужда на Народното събрание.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и ръководител на Културно-просветния отдел на Светия Синод подчерта, че любовта се доказва с дела, а не само с думи. Стараем се да научим малките деца на милосърдие, добро и любов към други като тях, но болни и безпомощни, които да разберат, че не са сами в своето страдание, добави Ловчанският митрополит Гавриил.

Към всички народни представители и гости на събитието беше прочетено и благодарствено приветствие от името на началника на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Добрин Константинов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.