20 години от първата трансплантация на костен мозък у нас

В началото на ноември се навършват 20 години от извършването на първата трансплантация на костен мозък в България. Официално началото на трансплантациите като метод за лечение при различни злокачествени и други заболявания е дадено преди 60 години.

Мечтата на поколения хематолози става реалност през октомври 1997 г. в Клиника по детска хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ и е осъществена от екип специалисти, начело с проф. д-р Бобев, помощ и съмишленици от Германия и Австрия.

През 2000 г. е направена и първата алогенна трансплантация (от чужд донор). Днес трансплантационното отделение функционира като самостоятелно звено в Клиника по детска клинична хематология и онкология (КДКХО) на УМБАЛ „Царица Йоанна“.

Психологичната подкрепа е изключително важна при лечението на онкологични и хематологични заболявания и неизменна част от комплексното проследяване и грижа за  трансплантирани пациенти.

„Аз вярвам, че психологическата грижа на децата и родителите, особено на онези наши пациенти, които очакват трансплантация на костен мозък, е от изключителна важност, защото дава възможност за адаптация към реалността и намалява тревожността на всички участници в процеса“, коментира Ивайла Георгиева, клиничен психолог в УМБАЛ „Царица Йоанна“ и председател на Българската асоциация по психоонкология.


Снимката от юбилейната конференция в „Гранд Хотел София“ с едни от първите трансплантирани вече пораснали и оздравели младежи и клиничният психолог в (КДКХО) Ивайла Георгиева, Председател на  БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ПСИХООНКОЛОГИЯ.

Вашият коментар